Jongeren voorbereiden op actieve deelname aan de samenleving vraagt een school die is ingericht als leerwerkgemeenschap. Dat maakt voortdurende ontwikkeling, fris en actueel onderwijs mogelijk.
Onze nadruk ligt op ‘Leren van de toekomst’. Dit leidt tot een scherpe blik bij docenten en leidinggevenden om efficiënt en effectief na te gaan of het werk voldoende is afgestemd op de leerbehoeften van alle betrokkenen in school: leerlingen/studenten , docenten en leidinggevenden en veranderende eisen aan opleiding en vorming.
Teamwaarden in combinatie met feiten over eigen prestaties maken het mogelijk te beslissen óf en in welke richting verandering nodig is.
Wij zijn er op uit om het zelf vernieuwend vermogen van de school te versterken. ‘De docent aan zet,’ is daarbij ons vertrekpunt. Leiderschap dat deze beweging stimuleert, is daarbij essentieel.
Wij hanteren in ons werk 3 vuistregels:
- waarden gestuurd werken verbindt mensen
- een succesvolle vernieuwing lukt als alle lagen in een school (docenten, leidinggevenden, bestuurders) betrokken zijn en het eigen gedrag in lijn brengen met de gewenste ontwikkeling
- capacity building : het geformuleerde einddoel is vanaf het begin de leidraad voor ontwikkeling en het opbouwen van nieuw gedrag.
Thema’s in onze opdrachten de afgelopen periode:
- De effectieve les: zichtbare verandering tot in de klas
- Versterken van een lerende cultuur in docententeams
- Na inspectiebezoek: van (zeer) zwak naar goed
- Nieuwe leidinggevende structuur met meer professionele ruimte voor de docent
- Nieuwe examenprogramma’s VMBO benutten om docentgedrag beter af te stemmen op leerbehoeften van leerlingen
- Data gestuurd onderwijs ontwikkelen
- Onderwijskundig leiderschap vormgeven in de dagelijkse praktijk
- Doorlopende leerlijnen realiseren
- Onderwijs maken van visie, koers en collectieve ambitie